Valg af fødevarer til Normalkost til ammende

  Spis og drik hyppigst Spis og drik af og til Spis og drik sjældent Frarådes
Brød, mel og gryn

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn


Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkorns boller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød


Alle typer fuldkorns mel og -gryntyper, fx havregryn, rugmel og fuldkorns-hvedemel. Rug/hvede/bygkerner samt andre fuldkorns- kornsorter


Fuldkornsvarianter af grød, fx havregrød og øllebrød samt grød lavet hovedsagligt på fuldkornsgryn/kerner


Fuldkornsvarianter af müesli og morgenmadsprodukter

Brødtyper med et lavere indhold af fuldkorn eller uden fuldkorn, fx franskbrød/boller/pitabrød, teboller, rosinboller, rosinbrød, knækbrød og lign.

Brød, morgenmadsprodukter og lign. med et højt indhold af fedt, salt og/eller sukker, fx croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere, flutes med hvidløgssmør, tærte- og butterdej, tarteletter og bagels

 
Kartofler, ris og pasta

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og

Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn


Kartofler, fx bagte og kogte  


Fuldkorns ris og -pasta eller fx kogte rug-/hvede-/bygkerner/bulgur/couscous en gang imellem som variation til kartofler

Ris, pasta og andre kornprodukter uden fuldkorn

Kartoffelprodukter med højt fedt og /eller saltindhold, fx friturestegte kartofler

 
Grønsager og bælgfrugter

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker


 Friske, frosne, konserverede grønsager til alle hovedmåltider og mellemmåltider. Vælg især grove grønsager, fx løg, ærter, broccoli, blomkål, rodfrugter


Mindst 300 g grønsager dagligt


Bælgfrugter, fx kikærter, linser, bønner og ærter


Saltede produkter som fx oliven, pickles, kapers og soltørrede tomater har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges i begrænsede mængder til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)  
  Grønsager med et højt tilsat fedt- og/eller saltindhold, fx ristede løg  
Frugt, nødder og frø

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker.


Alle friske og frosne frugter og bær (frosne bær efter et opkog)


Ca. 300 g frugt dagligt    


Op til 30 g usaltede nødder og mandler


Frø og kerner (græskar-, sesam m.v.)


Drys fx lidt nødder eller kerner i salaten frem for ost


Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med

Sukkersødet og/eller kunstigt sødet konserves, frugtgrød, frugtsuppe og frugtmos


Tørret frugt, fx rosiner, svesker, abrikoser og figner


Hørfrø og solsikkekerner


Marmelade, syltetøj og gelé


Saltede nødder, frø og kerner i begrænset mængde

Meget fedt- og sukkerholdige og/eller saltholdige produkter, fx chokoladenøddecreme  
Mælkeprodukter og ost

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker


Mager mælk, fx skummetmælk, minimælk og kærnemælk


Magre syrnede mælkeprodukter (maks. 1,5 g fedt pr 100 g) og med begrænset tilsat sukker  


Magre oste, fx skæreost (op til 30 +) og hytteost (op til 5 g fedt pr 100 g).


Til madlavning (som ingrediens i fx sauce og mejeribaserede dressinger): Mejeriprodukter med højst 5 g fedt pr. 100 g, fx letmælk, sødmælk, visse flødeerstatninger og syrnede produkter


Feta- og parmesanost kan med fordel bruges til at smage til med. Ofte er det ikke nødvendigt at bruge yderligere salt

Federe oste, fx fetaost, parmesanost og skæreost (45+) i begrænset mængde


Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet fløde og flødepulver til madlavning i begrænset mængde

Frugtyoghurt med højt indhold af tilsat sukke.


Kakaomælk, både sød-, skummet-, og letmælkskakao
 
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker


Magert kød med højst 10 g fedt pr. 100 g, fx mørbrad og filet.

Hakket kød med højst 10 g fedt pr. 100 g


Kødpålæg, pølser og postejer med højst 10 g fedt pr 100 g  


Kød fra firbenede dyr, dvs. kød fra okse, kalv, lam eller svin højst 500 g (tilberedt) om ugen. Og især forarbejdet kød


Salt kød (bacon og lign.) kan bruges i begrænset mængde til at smage til med. Ofte er det ikke nødvendigt at bruge yderligere salt


Fisk* og skaldyr, både frisk og frossen.

*Se kolonnerne: Af og til samt Frarådes


Alle typer fjerkræ


Alle typer indmad


Æg

Federe og saltholdigt kød, fx ribbensteg, medisterpølse, røget, og sprængt (saltet) kød.


Hakket kød med højt fedtindhold


Charcuteri: Kødpålæg og pølser med højt fedt og saltindhold


Højst 1 almindelig dåsetun om ugen, ikke dåser med hvid tun eller albatun


Østersølaks bør begrænses til 125 g om måneden pga. et højt indhold af dioxin

Dåser med hvid tun og albatun frarådes1

Tunbøffer og store rovfisk1

1 Frarådes pga. indholdet af kviksølv.

 
Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m.

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker


Planteolie, fx rapsolie og olivenolie, flydende margarine og bløde margariner


Sojasauce, engelsk sauce, bouillon, relish og chutney har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan ofte med fordel bruges i begrænset mængde til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)


Mayonnaise, remoulade og pesto, fx i sandwich og på brød i stedet for smør.

Vend pastaen eller kartoflerne med pesto eller olie i stedet for fløde- eller opbagt sovs


Oliebaserede saucer og dressinger.

Fedtholdige pålægstyper, fx mayonnaisesalater


Mælkebaserede dressinger og saucer med et højt fedt- og saltindhold


Kokosolie og palmin i begrænset mængde


Smør, hårde margariner og smørblandinger i begrænset mængde


Pulversovs med et højt saltindhold.

Friturefedt  
Sukker, desserter, kager, slik Sukker, honning, sirup anvendt som krydderi i maden  

Alle typer sukker, honning og sirup


Desserter, is og kager


Slik, chokolade, is, marcipan og nougat
 
Drikkevarer

Vand, mager mælk, fx skummet-, kærne-, og minimælk


Grønsags- og frugtjuice (æblemost) - 1 glas dagligt


Smoothies af hel frisk eller frossen frugt uden tilsat sukker

Kaffe og te i moderate mængder


Letmælk


Grønsagsjuice med lavt saltindhold, frugtjuice (æblemost) – højst 1 glas eller 250 ml dagligt


Smoothies af hel frisk eller frossen frugt uden tilsat sukker

Sukkerfri saftevand, sukkerfri læskedrik og sukkerfri sodavand.


Sukkerholdigt saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider, kakaomælk og is-te

 
Diverse Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier  

Salt- og fedtholdige produkter, som fx saltstænger, grissini, popcorn - alle typer chips (inkl. lightprodukter)


Saltede nødder (fx peanuts) og saltede mandler

 

Er fagligt opdateret i 2016